FAQ Meest gestelde vragen

Welkom op de FAQ-pagina van Javita! Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over Peritoneale Dialyse, Dialyse Verenigingen/-Platforms, PD-katheters en waar u PD-Riemen kunt bestellen. Daarna komen de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom bestellingen van PD-Riem en PD-Bodyfix bij Javita. 

Het kan natuurlijk voorkomen dat uw vraag niet in onze FAQ staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Graag staat het Javita team voor u klaar om u verder te helpen en al uw vragen te beantwoorden.

Wij streven ernaar om onze klanten de best mogelijke ervaring te bieden en wij hopen dat deze FAQ-pagina u helpt bij het vinden van de informatie die u nodig heeft.


Vragen rondom Peritoneale dialyse

Uw behandeld arts in het ziekenhuis kan u peritoneale dialyse adviseren als behandeling voor uw nierfalen omdat deze vorm van dialyse geschikt kan zijn voor uw specifieke medische situatie. Er zijn twee vormen van dialyse namelijk hemodialyse en peritoneale dialyse.

Kort omschreven is hemodialyse gebruik maken van een kunstnier door het bloed uit het lichaam te halen, te reinigen en het bloed terug in het lichaam te brengen. Bij peritoneale dialyse wordt het bloed gereinigd met vloeistof via uw eigen buik.

Het voordeel van peritoneale dialyse is dat patiënten de dialyse thuis kunnen uitvoeren. Het nadeel van hemodialyse is dat het (bijna altijd) plaatsvindt in het ziekenhuis of nierdialysecentrum, wat meer inspanning vraagt van een patiënt. Peritoneale dialyse is geschikt voor patiënten die een hogere mobiliteit hebben en liever niet afhankelijk zijn van vaste dialysesessies in het ziekenhuis of een dialysecentrum. Het kan ook zijn dat uw medische geschiedenis en de toestand van uw nieren beter reageren op peritoneale dialyse in vergelijking met andere vormen van dialyse. Het is belangrijk om met uw arts te overleggen en alle opties te bespreken voordat u een beslissing neemt over de beste behandeling voor uw nierfalen. Nogmaals, vraag uw arts om persoonlijk advies.

Het woord PD-katheter staat voor Peritoneaal Dialyse-katheter en dat is een flexibele buis die wordt ingebracht in de buikwand en de buikholte om peritoneale dialyse mogelijk te maken. Peritoneale dialyse is bij mensen met nierfalen een methode om het bloed te zuiveren (van afvalstoffen en overtollig vocht) via de buik.

Via de PD-katheter wordt dialysevloeistof in de buikholte gebracht en gaat daar circuleren. Daarna wordt de dialysevloeistof uit de buik gehaald en op deze manier worden de afvalstoffen uit het bloed verwijderd. Dus het bloed van de patiënt wordt gezuiverd door vloeistof in de buik te brengen en deze ook weer weg te halen.

Peritoneale Dialyse fixatie is een andere omschrijving die met name in de medische wereld wordt gebruikt. Dit verwijst naar de wijze waarop de dialysekatheter voor peritoneale dialyse wordt bevestigd aan de buikwand. Die fixatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, dit is veelal afhankelijk van het advies van de behandeld arts.

Een veelvoorkomende methode voor het vastzetten van de peritoneale dialysekatheter is door middel van een tunnelingtechniek. Daarbij wordt de katheter ingebracht in een tunnel, net onder de huid, de katheter wordt hierbij bevestigd aan de buikwand. Deze methode zorgt voor een veilige en stabiele fixatie van het katheter.

Een andere werkwijze is de peritoneale dialysekatheter te fixeren met behulp van hechtingen of een speciale hechtpleister. Dit kan helpen om de katheter op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het verschuift of losraakt.

Het doel van peritoneale dialyse fixatie is ervoor te zorgen dat complicaties en infecties zoveel mogelijk voorkomen worden. Patiënten met een PD-katheter moeten regelmatig gecontroleerd worden op eventuele tekenen van infectie of irritatie rondom het fixatiegebied.

Een PD-katheter wordt meestal op zijn plek gehouden door middel van een zogenaamde PD-Riem of PD-Band. Dit is een elastische band die wordt gedragen rondom de taille, uw middel, en waar de PD-katheter doorheen wordt geleid. De PD-Riem zorgt ervoor dat de katheter op zijn plaats blijft en zo verschuiving tijdens bewegingen beperkt en voorkomt.

De PD-Buikband wordt ook wel katheter fixatie band genoemd of fixatieband katheter. Onder artsen en verpleegkundigen wordt ook de term ‘peritoneal-dialyse-belts’ gebruikt. Bij Javita noemen we dat de PD-Riem. Javita heeft ook nog een bredere draagband, wat nog meer draagcomfort geeft, en dat product heeft de naam PD-Bodyfix.

Daarnaast zijn er ook speciale huidlijmen of pleisters die kunnen worden gebruikt om de katheter op de huid te bevestigen en op zijn plaats te houden. Het is belangrijk om de katheter veilig te houden en dus regelmatig te controleren. Zo zorgt de patiënt er voor dat de PD-katheter goed vastzit om complicaties en infecties te voorkomen. Vraag uw arts, zorgverlener of verpleegkundige wat de beste manier is om uw PD-katheter op zijn plek te houden.

Er zijn allerlei bedrijven die PD-Riemen verkopen in allerlei soorten en kwaliteiten; een aantal verkopen en leveren via www.amazon.com en www.bol.com.
Javita Solutions medical bodywear is dé specialist in PD-Riemen. Javita produceert en levert aan ziekenhuizen en medische centra in Europa én heeft voor particulieren een eigen webshop. Javita heeft eigen kantoor en eigen magazijn in Kapelle. De productie van de PD-Riemen vindt plaats in Utrecht en Kapelle.

Het bedrijf Javita Solutions medical bodywear produceert en verkoopt alleen producten voor PD-katheter patiënten, Javita is dé specialist in PD-Riemen.


Vragen over peritoneale dialyse ervaringen

Wilt u meer weten over ervaringen met peritoneale dialyse? Vanuit Javita hebben wij een aantal websites op een rij gezet waarin ervaringen met peritoneale dialyse te vinden zijn. Deze treft u hieronder aan.

Daarnaast is er de Sociale Media, bijvoorbeeld Facebook, waar patiënten met peritoneale dialyse hun ervaringen delen en elkaars vragen kunnen beantwoorden. Dit is weliswaar geen medisch advies, maar kan soms aanvullend, herkenbaar zijn of u verder op weg helpen. Raadpleeg ook altijd uw eigen behandelend arts voor persoonlijk professioneel advies en een juiste begeleiding.

De Nierstichting heeft als doel omschreven het strijden voor gezonde nieren voor iedereen. En dat begint met voorkomen van nierfalen maar daarnaast ook de beste behandelingen, donornieren, wetenschappelijk onderzoek ed. Kortom steun aan patiënten en hun naasten. Op de website van de Nierstichting staan persoonlijke verhalen van patiënten en hun familie.

Website: www.nierstichting.nl
Persoonlijke verhalen: leven met een nierziekte.

De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) heeft een uitgebreide website van en voor mensen met chronische nierschade, hun naasten en nierdonoren. Ook hier kunt u persoonlijke verhalen lezen. Ervaringen en tips worden gedeeld, ook specifiek over peritoneale dialyse.

Website: www.nvn.nl 

Nieren.nl is een online platform voor kennis, steun, en inspiratie over leven met een nierziekte. 

Op de website van Nieren.nl, bij het onderdeel “Community” kunt u informatie vinden hoe andere mensen omgaan met een nierziekte en wat hun ervaringen zijn.

Website: www.nieren.nl 
Community: Gesprekken over leven met nieraandoening 

De website Gezondheidsplein is een breed informatie platform over het menselijk lichaam. Ook hier worden ervaringen van patiënten gedeeld onder de rubriek Nierfalen.

Website: www.gezondheidsplein.nl 
Aandoening: Patiëntverhalen over nierfalen


Vragen over Javita producten

De juiste maat voor uw PD-Riem kunt u het beste meten door een meetlint om uw buik te houden op de hoogte van uw navel. Noteer de centimeters van uw buik en kies de juiste grootte PD-Riem met behulp van deze PD-Riem maattabel.

Maattabel PD-Bodyfix JavitaDe juiste maat voor uw PD-Bodyfix kunt u het beste meten door een meetlint om uw buik te houden op de hoogte van uw navel. Noteer de centimeters van uw buik en kies de juiste grootte PD-Bodyfix met behulp van deze PD-Bodyfix maattabel. Hierbij zijn de vermelde confectiematen slechts indicatief, het aantal centimeters (tailleomvang) is bepalend voor de maat van uw PD-Bodyfix. 

Op het moment dat u twijfelt over de maat, omdat u net op de rand zit van de ene of andere maat, stel uzelf dan de vraag: hoelang spoel ik via Peritoneale Dialyse?

Spoelt u sinds kort via Peritoneale Dialyse? Dan kunt het beste een maat groter nemen, omdat de omvang van de buik de eerste periode meestal toeneemt. Spoelt u al langer via Peritoneale Dialyse, kies dan de kleinere maat. 

De PD-Riem is standaard een witte elastische band waar de PD-katheter doorheen wordt geleid. De PD-Riem zorgt ervoor dat de katheter op zijn plaats blijft tijdens de dag.

De PD-Bodyfix, de bredere band, is verkrijgbaar in vele soorten en maten.
– PD-Bodyfix Unisex is verkrijgbaar in de kleuren antraciet en beige
– PD-Bodyfix Kant is verkrijgbaar in zwart kant en wit kant
– PD-Bodyfix Kind is verkrijgbaar in ZES verschillende printjes

Kijk in de Webshop-Winkel voor de soorten, kleuren en maten.

Heeft u een te kleine of te grote maat besteld, dan kunt u het product terugsturen. Stuur een email naar info@javita.nl met uw vraag en uw telefoonnummer. Vanuit Javita nemen wij contact met u op en sturen u een retourticket toe.

Wassen op maximaal 40°C, de producten kunnen NIET in de droger worden gedroogd.

De PD-Riem heeft klittenband en het beste is deze te wassen in een lingerie-beschermend waszakje. Hierbij het advies om het klittenband te sluiten tijdens het wassen.

Ook de PD-Bodyfix kan het beste gewassen worden in een lingerie-beschermend waszakje.


Bestelling en Levering

De PD-Riem levert Javita uit voorraad vanuit het magazijn. De PD-Bodyfix is maatwerk met vele kleuren, soorten en maten. Van de meest bestelde producten is een beperkte voorraad aanwezig. Is de PD-Bodyfix niet op voorraad, dan wordt de productie ingepland en dat vraagt meestal een week productietijd (bij vakantieperiodes en feestdagen is dat twee weken).

Is een product op voorraad, dan is de levertijd slechts een aantal dagen. Stel u bestelt vandaag, dan wordt uw order vandaag of morgen verwerkt op kantoor. Daarna wordt uw bestelling ingepakt en aangemeld bij een vervoerder. Normaal gesproken is een pakket binnen 2 tot 3 werkdagen bij u thuis (tenzij vervoerders vertraging hebben).

Ziekenhuizen en medische centra kunnen vanuit hun eigen systeem bij Javita bestellen. 

Particulieren kunnen bestellen via de Webshop-Winkel op de  website. Wanneer er vragen zijn kunt u die stellen of per email of telefonisch. Na u bestelling ontvangt u automatisch een bevestiging van uw bestelling. Heeft u die niet in uw e-mailbox? Kijk dan in uw spambox.

Wanneer een patiënt lichamelijke niet kan bestellen of geen PC, laptop of tablet heeft, dan maken wij een uitzondering om ook deze mensen te kunnen helpen. De medewerker die u aan de telefoon heeft helpt u verder met het bestellen.

Onder verzendkosten verstaan wij alle logistieke handelingen en de kosten van het verzenden. De verzendkosten voor particulieren in Nederland, België of Luxemburg zijn € 6,95. 

U kunt een bestelling binnen 24 uur annuleren maar onder voorwaarden dat u de vervoerderskosten voor uw rekening neemt en de PD-Riem en/of PD-Bodyfix ongebruikt retour stuurt.

Javita Solutions medical bodywear is een zelfstandig bedrijf en heeft contracten met alle vervoerders in Nederland. Binnen Nederland worden onze pakketten meestal bezorgd door PostNL of DPD. Spoedbestellingen versturen wij via DHL of UPS.

Zodra uw pakketje aangeboden is aan een vervoerder krijgt u een bericht per email. Daarin staat de Track & Trace code en kunt u het pakket zelf volgen.

Via de Track & Trace kunt u meestal ook melden of uw pakketje afgegeven kan worden bij bijvoorbeeld de buren.
Bent u niet thuis en is er geen bericht van u ontvangen? Dan is het afhankelijk van de vervoerder en de drukte bij vervoerders. Of het pakket wordt nogmaals aangeboden bij u thuis of u kunt het ophalen bij een servicepunt.

Dat is geen probleem. U geeft dit gelijk aan bij uw bestelling.

Voor ziekenhuizen en medische centra leveren wij in principe in heel Europa.

Voor particulieren leveren we momenteel alleen in Nederland, België en Luxemburg. Maar heeft u tijdens uw verblijf -voor werk of vakantie buiten de Benelux- dringend een PD-Riem nodig, neem dan telefonisch contact met ons op.

Mijn gegevens bij de bestelling

Uw privacy is voor u en voor ons van groot belang. Javita Solutions medical bodywear levert en handelt volgens de Europese AVG/GDPR wetgeving en dat houdt in dat uw persoonsgegevens niet gedeeld worden met derden. Deze en andere privacyregels hebben wij vastgelegd in een document en zijn na te lezen op onze website bij Kwaliteitsmanagement

Gelukkig hebben we bij Javita Solutions medical bodywear eigenlijk nooit klachten over het geleverde product. Maar bent u niet tevreden, neem dan gelijk contact met ons op.  Een klacht nemen wij serieus en samen met u zoeken we naar een oplossing. Er is een officiële klachtenregeling met bijbehorende procedure(s), u kunt deze nalezen onder Kwaliteitsmanagement op onze website.

Heeft u klachten over de bezorging of de vervoerder? Neemt u dan gelijk telefonisch contact met ons op, dan kunnen we direct een oplossing zoeken. 

 

Fijn dat u heel tevreden bent. Wilt u dan uw reactie sturen naar info@javita.nl. Reviews plaatsen we regelmatig op de website, maar altijd anoniem. En vooraf vragen wij ook uw toestemming.

Betaling voor PD-Riem of PD-Bodyfix

Online betalingen zoals met iDEAL of Bancontact zijn volledig veilig en versleuteld via een SSL verbinding (let u op het slotje in uw browser). Van elke betaling ontvangen wij vanuit Javita per direct een bericht zodat wij uw bestelling kunnen checken.

Voor particulieren is de bestelling en betaling via de website de beste betaalmogelijkheid. Wanneer een patiënt geen mogelijkheid heeft om online te bestellen, zien we de gegevens per email binnenkomen. Dan zorgt Javita voor een factuur en stuurt deze per email. Op verzoek sturen wij een betaalverzoek met QR-code mee.

Dan is er kennelijk iets niet goed gegaan. Is het bedrag daadwerkelijk van uw bankrekening afgeschreven? Wilt u dat eerst controleren? En wilt u dan gelijk uw emailbox en spambox eens nakijken? Wel betaalt, maar geen bericht? Neem dan direct contact met ons op.

Retour sturen

U kunt altijd retoursturen wanneer u niet tevreden bent over de PD-Riem of de PD-Bodyfix. Controleert u als eerste de maatvoering, de uitvoering en past u het het gekozen product. Bent u niet tevreden? Dan kunt u de PD-Riem of PD-Bodyfix terugsturen zolang u deze niet gebruikt heeft. Heeft u het product eenmaal in gebruik genomen, dan kunt u niet meer retourneren.

U kunt een emailsturen naar info@javita.nl en aangeven dat u een product wilt terugsturen. Graag met vermelding van uw telefoonnummer. Wanneer wij nog vragen hebben nemen wij contact met u op. U krijgt een retourlabel toegestuurd en met dit label kunt u het pakket afgeven bij een afleveradres bij u in de buurt, afhankelijk van de vervoerder.
De kosten van de retourzending zijn 100% voor rekening van Javita.

Ontvangen wij de PD-Riem of PD-Bodyfix ongebruikt en onbeschadigd retour dan betalen wij u 100% terug, meestal binnen één week. De door u betaalde verzendkosten voor de heenreis (die heeft u betaald bij de bestelling) ontvangt u niet terug, dat blijft voor uw rekening. De kosten van retoursturen zijn voor onze rekening.
Vanuit Javita storten wij het bedrag terug op het rekeningnummer waarmee u betaald heeft.