Over Javita

Javita Solutions is het bedrijf van Yvonne de Bruijn geboren in 1955. Ze volgde de modeopleiding aan de Kunstacademie in Utrecht. Vanaf 1980 was zij werkzaam als schoenontwerpster en docente schoenontwerpen aan een opleiding van het Bedrijfschap voor de Schoenindustrie.

“In 1990 moest ik door de auto-immuunziekte S.L.E gaan dialyseren. Ik koos toen voor Peritoneale Dialyse (PD). In 2008 heb ik mijn tweede donornier gekregen. Toen ik in 2005 voor de tweede keer moest dialyseren, koos ik weer voor PD.

Vanuit mijn ontwerpachtergrond was ik al snel bezig iets te bedenken dat de katheter op zijn plaats kon houden, prettig was om te dragen en ook mooi om te zien. Verpleegkundigen waren altijd erg positief over de manier waarop ik mijn katheter vastzette en omdat ik er zelf zoveel gemak van had ben ik verder gegaan met het ontwikkelen van dit idee. Deze katheter houder heb ik de PD-bodyfix genoemd.

Nadat proefmodellen zijn getest door vrouwelijke medepatiënten is de PD-bodyfix ontstaan zoals hij nu is. Daarna heb ik ook een mannenmodel gemaakt.”

YvonnedeBruijn

Met steun van Baxter, leverancier van o.a. dialysevloeistoffen, werd de PD-bodyfix onder de aandacht gebracht van dialyseafdelingen en -centra. Inmiddels heeft al een groot aantal nierpatiënten het gebruiksgemak ervaren.